|
Tudtad-e, hogy a xilit segít megelőzni a fogszuvasodást?
1. A xilit gátolja a szájban található baktériumok savtermelését
Az általunk fogyasztott cukrot (répacukor, szőlőcukor, gyümölcscukor) a szájban található baktériumok lebontják, ezáltal savat termelnek és ezek a savak vezetnek a fogszuvasodás kialakulásához. A xilit azáltal gátolja a fogszuvasodást, hogy a szájban található baktériumok nem tudják lebontani, így savat sem tudnak termelni.
2. A xilit csökkenti a lepedékek lerakódását
A foglepedék a baktériumok lakhelye. Ezt a lepedéket el kell távolítani, különben a baktériumok elkezdik termelni a fogszuvasodáshoz vezető savakat. A xilit megakadályozza, hogy a lepedék lerakódjon a fogzománcon.
3. A xilit segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba
Azzal együtt, hogy xilit fogyasztásakor a baktériumok savtermelése csökken, a lepedék ph-értéke sem csökken a szájban. A stabil ph-érték nem csak megakadályozza az ásványi anyagok kioldódását a fogzománcból, hanem elősegíti azok visszaépülését is, így kevésbé lesznek érzékenyek a kezeletlen lyukak a fogban.